Boala Celiaca: Un Ghid

cei care sufera de boala celiaca iese pentru a satisface o reacție imună în’intestine mici atunci când consuma gluten, o proteină conținută în grâu, în’orz și secară.

Cu timpul, această reacție poate provoca o’inflamație care afectează mucoasa această parte a’intestin și previne absorbția corectă a unor substante nutritive (sindrom de malabsorbție).

prejudiciul toate’intestin poate duce la pierderea in greutate, balonare, diaree și. În plus, creierul, sistemul nervos, oasele si ficatul poate fi lipsit de substante nutritive importante.

La copii cu sindrom de malabsorbție are un impact asupra creșterii și dezvoltării. L’iritarea toate’intestine poate provoca dureri de stomac, mai ales după ce mănâncă.

Nu există nici un leac pentru boala celiaca, dar este important să se urmeze o dieta care este strict fără gluten pentru a fi capabil de a gestiona simptomele și de a facilita vindecarea’intestine.

care sunt simptomele?

simptome ale bolii celiace sunt diferite, deși cele mai frecvente sunt diareea și pierderea în greutate. Probleme și simptome asociate cu boala celiaca poate fi, de asemenea,:

– anemie;

– osteoporoza;

– prurito;

– deteriorarea smaltului dintilor;

– dureri de cap;

– oboseală;

– dureri articulare;

– scăderea funcției splinei;

– arsuri la stomac sau aciditate.

La copii simptomele pot varia, în funcție de dell’de vârstă. La sugari sunt:

– diaree cronică;

– pancia gonfia;

– durere/generală de rău;

– pierdere în greutate.

copiii mai mari de vârstă, cu toate acestea, pot experimenta:

– diarrea;

– constipație;

– pubertate întârziată;

– probleme neurologice, inclusiv cu deficit de atenție tulburare de hiperactivitate (ADHD), dificultăți de învățare, și dureri de cap.

ceea ce cauzeaza boala celiaca?

Nu cunosc cauza exacta a bolii celiace. Atunci când sistemul imunitar reacționează la gluten conținute în alimente, reacția poate provoca leziuni la nivelul vilozităților mucoasei interne pereții’în intestinul subțire. Cilii sunt esențiale pentru l’absorbția de substanțe nutritive și minerale provenite din alimentele pe care le mancam. Boala celiaca daune mucoasei’intestinul subțire și, ca urmare, corpul nostru nu este capabil să absoarbă substanțe nutritive necesare pentru sănătate și de creștere.

Articol similar:  Novartis începe transport de mai mult de 40 de milioane de vaccinuri împotriva gripei a SUA

Potrivit unor studii, boala este, după o’interventii chirurgicale, dupa o sarcina sau dupa o perioada de stres emotional sever.

care sunt factorii care cresc riscul de boala celiaca?

boala celiaca poate afecta pe oricine, dar tinde să fie mai frecventă la persoanele care au:

– un membru de familie al unui celiaca;

– diabet zaharat tip 1;

– sindromul Turner sindromul di di;

– sindromul di Sjogren;

– boli autoimune ale tiroidei.

Complicatii

Dacă nu este tratată, boala celiaca poate provoca:

malabsorbție: o intestinul subțire este deteriorat, el nu este capabil de a absorbi în mod corespunzător de substanțe nutritive necesare pentru creștere și dezvoltare. Malnutriția poate duce la anemie si pierderea in greutate. La copii, cu toate acestea, pot întârzia creșterea și dezvoltarea;

pierderea de calciu și densitatea osoasă: sindrom de malabsorbție de calciu și vitamina D poate provoca o înmuiere a oaselor (osteomalacie sau rahitism) la copii și o pierdere a densității osoase (osteoporoza) la adulți.

infertilitate și avort spontan: sindrom de malabsorbție de calciu și vitamina D poate da naștere la probleme de reproducere;

intoleranță la lactoză: daune toate’intestinul subțire poate provoca dureri abdominale și diaree, mai ales după consumul de conținutul de lactoză în produsele lactate (chiar dacă nu au gluten). Aceste probleme tind să dispară odată l’intestin va fi vindecat. Unii oameni, cu toate acestea, continuă să fie intoleranți la lactoză, chiar dacă ei sunt capabili să își gestioneze mai bine boala celiaca;

Cancer: persoanele cu boala celiaca nu urma o dieta fara gluten, sunt la risc mai mare de a dezvolta mai multe forme de cancer, inclusiv intestinale limfom și cancerul toate’în intestinul subțire.

Articol similar:  Bula face remediu Pepsamar

Ce întrebări să întrebați medicul dumneavoastră?

o Carte de vizita cu un gastroenterolog, dar, în același timp, nu te opri consumul de alimente care contin gluten, astfel încât să nu „falsifica” rezultatele testelor. Cu toate acestea, vă rugăm să păstrați o listă cu toate simptomele tale, toate medicamente sau suplimente pe care le luați și întrebările pe care ați dori să le adresați medicului. Întrebările ar putea fi:

– ce este cel mai probabil cauza simptomelor mele?

– boala celiaca este o tulburare temporară sau pe termen lung?

– Ce teste sa fac?

– Și tratamente de urmat?

– Ce alimente sunt permise si care sunt interzise?

– Este mai bine să urmați sfatul unui nutritionist?

Ce întrebări medicul dumneavoastră vă poate cere?

– care sunt simptomele și cât de mult ați început să observați?

– apar ocazional sau frecvent?

– Cu care au tendinta de a îmbunătăți/agrava?

– Face uz de analgezice?

există membri ai familiei care suferă de boala celiacă?

– simptomele au fost însoțite de erupții cutanate sau mâncărime?

– ai fost vreodată diagnosticat cu anemie sau osteoporoza?

Alimente care contin gluten

Urmați o dietă fără gluten este de o importanță capitală pentru cei care sufera de boala celiaca. Sunt interzise alimente precum: grâu, orz, grâu dur, de gris, de malț, de alac, făină.

produsele ambalate pot fi consumate numai dacă sunt l’eticheta „fără gluten”. În plus față de cereale, paste și produse de patiserie (pâine, prăjituri, biscuiți, alte alimente ambalate care pot conține gluten sunt: bere, dulciuri, sosuri și sosuri, supe.

permis:

Articol similar:  Celebrex Efecte secundare

– carne, carne de pasăre și pește proaspăt sunt interzise în aceste produse ambalate, pane sau în aluat),

– fructe și legume;

– cele mai multe produse lactate;

– vinuri, lichioruri și băuturi spirtoase.

În piață există variante fără gluten in multe produse, inclusiv paste și unele produse de panificație. Cu toate acestea, cu l’ajutorul unui medic este mai ușor pentru tine de a planifica o dieta potrivita, fara a te priva de substanțe nutritive esențiale.

În caz de deficiențe nutriționale, medicul dumneavoastră vă poate începe pe suplimente de vitamine.

Teste folosite pentru a diagnostica boala celiaca

boala celiaca poate fi depistată cu un simplu test de sange sau o endoscopie. Cu l’examen de sânge, o reacție a sistemului imunitar la gluten, este indicat de către anumiți anticorpi. În acest caz, tulburarea poate fi diagnosticată chiar dacă simptomele sunt ușoare sau practic inexistente.

Dacă’examenul sângelui dă un rezultat pozitiv pentru boala celiaca, medicul dumneavoastră vă poate începe pe o endoscopie. În acest caz, cu o biopsie (prelevarea unei probe mici de țesut) sunt analizate pentru posibile daune la nivelul vilozităților intestinale.

Este foarte important să se supună unui test înainte de a începe să urmeze o dieta fara gluten, nu modifica rezultatele.

Autor | Anna Abategiovanni

© REPRODUCERE REZERVATE