Calculi Biliari: Ghid

forma calculi biliari în vezicii biliare, un organ situat sub ficat. Rolul vezicii biliare este de a ajuta procesul digestiv prin producerea de bilă și prin introducerea în’intestinul subțire în momentul trecerii de la mâncare.
Bila este un lichid produs de ficat, și compus din mai multe substanțe, inclusiv colesterol, bilirubina si minerale.

Ce sunt calculi biliari?

bucăți de material solid, care se formează în vezica biliară. Ele sunt formate din cauza de colesterol și alte substanțe în bilă, care, uneori, se alăture formând doar calcule.

Există două principale tipuri de calculi biliari:

Calcule colesterol: de Obicei galben-verde de culoare. Reprezintă aproximativ l’80% din calculi biliari.

Calcule pigmentate: Sunt mai mici și mai întunecate, și se formează prin acumulări de bilirubina.

de Ce a forma calculi biliari?

Există mai mulți factori care pot duce la formarea de calculi biliari:

– Factori genetici
– de Masă corporală
– activitate Redusă a vezicii biliare
– Dieta

calculi biliari pot fi, de asemenea, formează atunci când există un dezechilibru de substanțe care alcătuiesc bilă. De exemplu, dacă nu’este prea mult colesterol în bilă, puteți forma calculele de colesterol.
De asemenea, l’incapacitatea de a goli complet vezica biliara poate cauza calculi biliari.

calcule pigmentate sunt mai frecvente la indivizii cu anumite condiții fizice, cum ar fi ciroza hepatică (o boală în care țesutul cicatricial în ficat înlocuiește una sănătoasă) și l’anemie cu celule falciforme.

care sunt factorii de risc pentru calculii biliari?

Factori genetici: Dacă într-o familie există alți membri cu calculi biliari, aveți mai multe șanse de a
dezvoltarea de această tulburare.

Articol similar:  Digestie proastă - Cauze, Simptome și Ce să Facă

Obezitate: este factor de risc major. Cu l’obezitate pot avea niveluri mai mici de colesterol sunt foarte mari și este mai dificil să se golește corespunzător, vezicii biliare.

Estrogen. estrogen poate crește colesterolul și reduce motilitatea vezicii biliare. Femeile gravide sau care iau pilule contraceptive sau terapii hormonale, sunt mai expuse riscului de a dezvolta calculi biliari.

Etnie. Unele grupuri etnice, cum ar fi nativii americani și mexicani, au mai multe șanse de a dezvolta calculi biliari.

Sex și vârstă: femeile și persoanele în vârstă sunt mai expuse riscului de a dezvolta calculi biliari.

colesterol Medicamente. Unele medicamente anti-colesterol poate crește nivelul de colesterol în bilă, prin urmare, de asemenea, posibilitatea de a dezvolta calculele.

Diabet. diabeticii tind să aibă trigliceride (un tip de grăsimi în sânge) mare, crește riscul de calcule.

pierderea rapidă în greutate. In caz de o pierdere bruscă în greutate, organismul produce mai mult colesterol, crescând riscul de calculi biliari. În plus, în caz de repaus alimentar, vezicii biliare, reduce activitatea.

care sunt simptomele provoca calculi biliari?

calculi biliari de multe ori nu produce nici un simptom. Acestea sunt numite “calcule tăcut“. De obicei, un pacient a fost găsit pentru a avea calculi biliari în timpul unui examen, sau o vizita la o altă tulburare.

în prezent, simptomele pot include:

– Dureri în partea superioară a abdomenului și înapoi, care durează mai multe ore
– Greață,
– Vărsături
– intestinale, Probleme cum ar fi arsuri la stomac, balonare și flatulență

Cum sunt diagnosticate cu calculi biliari?

Dacă există o suspiciune de calculi biliari, medicul poate efectua un examen fizic, sau prescrie diverse alte teste, inclusiv:

Articol similar:  ABDOMEN PLAT: CUM DE A INSTRUI MUSCHII ABDOMINALI

Teste de sânge. cu l’test de sânge poate determina dacă există infecții în curs.
Ultrasonics. Cu acest examen, puteți vizualiza părțile interioare ale corpului și de a identifica orice calculi biliari.
TAC. CT foloseste razele X pentru a crea imagini de secțiuni de organe și țesuturi.
Eliminat. Cu acest test vom folosi camp magnetic si unde radio pentru a obține imagini de ficat și vezica biliară.
Colescintigrafia. Cu această examinare se determină dacă biliare este de lucru în mod regulat. Acesta este injectat cu un lichid radioactiv în vezicii biliare și apoi examinate motilitatea’corpul.
Ecografie endoscopică. Cu acest test vom folosi endoscopie și ecografie pentru a localiza calculele.
Colangiopancreatografia endoscopica retrograda (ERCP). Se introduce un endoscop în gura pacientului până când toate’intestinul subțire, și-a injectat o substanta de contrast pentru evidențierea canalelor biliare. Medicul de la acest punct poate elimina orice calcule.

Cum de a trata calculi biliari?

calculi biliari sunt de obicei tratate cu interventii chirurgicale pentru a scoate din vezica biliară. L’chirurgie este numit colecistectomie deschisă. În ultima vreme este folosit mai des în colecistectomia laparoscopica, o intervenție chirurgicală este mai puțin invazivă și provoacă mai puține complicații.

Colecistectomia laparoscopica. Timpul l’de intervenție sunt plasate în’abdomen prin tăieturi, instrumentele necesare pentru a lucra, o lumină și un aparat de fotografiat. Medicul vedere l’dell interno’abdomen a pacientului prin intermediul unui monitor. Această operație este realizată în cele mai multe cazuri. După ce l’operație, pacientul își petrece noaptea în observație.
Colecistectomie deschisă. Această metodă este mult mai invazive, în care vezica biliara este extras din’abdomen. Pacientul rămâne în spital pentru câteva zile după ce l’de intervenție. În cazul în care calculele sunt găsite în canalelor biliare, acestea pot fi eliminate înainte sau în timpul’de intervenție, l’de ajutor, un colangiopancreatografiei endoscopice retrograde .

Articol similar:  În Germania sunt luate măsuri înainte de un nou caz de gripă aviară la o rață sălbatică

Există tratamente non-chirurgicale pentru tratarea calculilor biliari?

În cazul adecvate condițiilor de sănătate, medicul dumneavoastră poate dori să evite l’de intervenție și prescrie în loc de medicamente, cum ar fi ursodiol (Actigall) și chenodiol (Chenix).
Ei topi calculele de colesterol. Ca un efect secundar, poate ai o diaree ușoară.
Dezavantajul unor astfel de medicamente este că aceasta poate dura ani de zile înainte de dizolvarea a calculelor, în plus, ele pot reformă după ce tratamentul a fost întrerupt.

© REPRODUCERE REZERVATE