Fibroza Chistica: Ghid Complet

 • Simptome
 • >> Cauze

 • >> Complicatii
 • >> Teste și diagnostic
 • >> de Îngrijire și tratament
 • >> stilul de viață și acasă căi de atac
 • >> de Prevenire
 • Definitie

  fibroza chistica este o boala ereditara care cauzeaza deteriorarea’sistemul digestiv și plămâni, și afectează celulele care produc transpirație, mucus și sucuri digestive.

  Aceste fluide sunt, în mod normal, subțire și alunecos, dar în fibroza chistică, au devenit dens și lipicios, și în loc de a acționa ca lubrifianți, înfundate conductele și pasaje, mai ales în pancreas și în plămâni.

  fibroza chistica de zi cu zi necesită atenția, dar oamenii care sunt afectați pot merge la școală, la locul de muncă, și au o calitate a vieții mai bună comparativ cu anii anteriori.
  Datorită îmbunătățirilor în diagnosticul și în tratamentul, cei mai mulți oameni cu această boală trăiesc de până la 20-30 de ani, și mulți ajung la 40-50.

  Sintomi

  d’în America de astăzi, fiecare copil la naștere este testat pentru fibroza chistica. Boala poate fi atunci diagnosticați în prima lună de viață, chiar înainte ca simptomele să apară.
  Pentru cei născuți înainte de asta au fost difuzate acest test la naștere, este important să recunoască simptomele fibrozei chistice.

  simptomele variază în funcție de persoană și de severitatea bolii. De asemenea, în același individ, simptomele se pot ameliora sau agrava de-a lungul timpului.
  Unii oameni nu au nici un simptom pana nu’adolescenta sau toate’la maturitate.

  persoanele cu aceasta tulburare au un nivel ridicat de sare în sudoare. Parintii de multe ori simt că gustul de sare, atunci când își sărută copiii. Majoritatea alte simptome sunt responsabilitatea sistemului digestiv și respirator. Adulții au adesea simptome atipice, cum ar fi diabetul zaharat, pancreatita, și infertilitate.

  Simptome ale sistemului respirator

  fibroza chistica provoacă mucus gros, lipicios, care împiedică fluxul de’de aer la plamani. Acest lucru duce la:

  – Tuse cronica cu mucus gros
  – wheezing
  – Respirația
  – Dificultate în’exercițiu
  – Frecvente infecții pulmonare
  – Nas înfundat sau pasaje nazale inflamate

  Simptome sistemul digestiv

  mucus gros poate bloca, de asemenea, canalele care transporta sucuri digestive de la pancreas toate’intestin. Fără aceste enzime, l’intestin nu reușește să digere în mod corespunzător, elementele nutritive conținute în alimente. Acest lucru duce la:

  – Scaune grase si urat mirositoare
  – Dificultatea de creștere și cresterea in greutate
  – Blocaj intestinal, mai ales la nou-nascuti
  – constipație Severă
  – frecvente eforturile pentru trecerea de scaun poate provoca-l să iasă din partea finală a rectului (prolaps rectal). Atunci când se întâmplă la copii, aceasta poate fi un semn de fibroză chistică și necesită intervenție chirurgicală. Prin urmare, este recomandabil să se verifice de către un expert medical.

  atunci Când pentru a merge la medic

  Dacă tu ,copilul tau sau cineva din familia dumneavoastră are simptome de fibroza chistica, adresați-vă medicului dumneavoastră pentru a rula un test.
  Du-te imediat la camera de urgență dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră aveți dificultăți de respirație.

  În fibroza chistică, o mutație genetică, determinând modificări pe o proteină care reglează mișcarea de sare, deoarece’interiorul celulei. Acest lucru provoacă un mucus gros, lipicios în sistemul digestiv, respirator și a sistemelor de reproducere, și o creștere a cantității de sare în sudoare.
  În gena puteți verifica o mulțime de mutații diferite, care afectează sau nu pe severitatea bolii.

  copii trebuie să moștenească bolnave de gene de la fiecare parinte de a dezvolta boala. Copiii cu un singur părinte este bolnav, nu se va dezvolta fibroza chistica, dar va fi purtatori si pot transmite gena pentru copiii lor.

  Articol similar:  SARS, a identificat factorii de risc pentru răspândirea de spital

  Factori de risc

  – Moștenire: fibroza chistica este o boala ereditara.
  – Cursa: deși fibroza chistica apare în fiecare rasa, este mult mai probabil să-l detecteze în rasa albă, nord-europene.

  Complicatii

  Complicații la nivelul sistemului respirator

  – Daune la nivelul tractului respirator (bronchiectasi). fibroza chistica provoacă daune grave la nivelul căilor respiratorii, prevenirea fluxului adecvat de’de aer în plămâni, și eliminarea de mucus din bronhii.

  – Infecții cronice. gros de mucus în plămâni oferă teren propice ideal pentru bacterii și ciuperci, și sunt frecvente bronșită și pneumonie.

  – și Dezvoltarea de polipi nazali. pentru că de’inflamarea sinusurilor nazale, vă puteți dezvolta excrescente carnoase (polipi) toate’interiorul nasului. Ei pot face respirație dificilă în timpul somnului.

  – Tuse de sânge. Cu trecerea timpului, fibroza chistica face airways mai subțire, acest lucru poate duce la tuse, de sânge la persoanele bolnave.

  – Pneumotorax. În această stare, frecvente la persoanele în vârstă care suferă de această boală, l’aerul se adună în spațiul dintre plămâni și peretele toracic. Acest lucru provoacă dureri în piept și dificultăți de respirație.

  – Insuficiență respiratorie. de-a Lungul timpului, fibroza chistica poate duce la deteriorarea permanentă a căilor respiratorii, care împiedică buna funcționare a plămânilor și cauzează risc grav pentru viața.

  Complicatii ale’sistemul digestiv

  – Deficite nutriționale. gros de mucus poate împiedica trecerea de sucuri digestive de la pancreas toate’intestin. Fără aceste sucuri, organismul nu reușește să asimileze proteine,grăsimi și vitamine.

  – Diabet zaharat. pancreasul produce insulina, care servește pentru a organismului de a utiliza zahărul din’corpul. Boala creste riscul de diabet zaharat. Aproape 20% dintre persoanele cu fibroza chistica au diabet de 30 de ani.

  – Blocarea canalelor biliare. conductă care transportă bila din vezica biliara si ficatul de tot’intestinul subțire poate deveni inflamate, și cauza probleme cu ficatul, și calcule.

  – Obstrucție intestinală. Aceasta afectiune poate aparea la orice varsta. În special, copiii sunt la risc de invaginație, care aduce l’intestin predat pe sine.

  – Sindromul de obstrucție intestinală. Asta este, completă sau parțială obstrucție a tractului, care merge de la’intestinul subtire toate’intestinul gros.

  Complicatii ale sistemului de reproducere

  barbatii cu fibroza chistica sunt infertile pentru că este conducta care leagă testicule și prostată este blocat de mucus.
  Unele interventii chirurgicale, uneori, poate corecta această situație.

  femei cu fibroza chistica sunt de multe ori mai puțin fertile decât celălalt, dar pot, totuși, să rămâneți gravidă și să aducă la termen o sarcina de succes. În timpul sarcinii, cu toate acestea, pot agrava simptomele fibrozei, prin urmare, este necesar să se consulte cu medicul dumneavoastră despre orice riscuri.

  Alte complicatii

  – Subțierea oaselor (osteoporoza). persoanele cu fibroza chistica au un risc mai mare de a suferi de această problemă periculos.

  – Dezechilibre electrolitice și deshidratarea. sudoarea de persoanele cu fibroza chistica este mai sărat, acest lucru provoacă un dezechilibru în nivelurile de minerale din’corpul. Simptomele includ oboseală, bătăi rapide ale inimii, slăbiciune, scăderea tensiunii arteriale.

  Prepararsi alla vizita medicala

  puteți face o programare cu medicul dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră aveți simptome legate de fibroza chistica. După o’analiza inițială, ne putem referi la un specialist.
  Aici este unele informații pentru a ajunge la vizita medicului pregătit.

  Ce să fac

  vă Recomandăm să faceți o listă care răspunde la aceste întrebări:

  Articol similar:  Aceasta este o politică de asigurare de cancer este potrivit pentru tine

  – Ce simptome Ai sau copilul tau?
  – Când au început simptomele, și cum ei s-a înrăutățit sau îmbunătățite?
  – Cineva din familie este afectat de fibroza chistica?
  – creșterea a fost normală, iar greutatea a fost stabil?

  la Ce să se aștepte de la medicul dumneavoastră

  După ce a primit informații detaliate despre simptome, medicul poate prescrie teste pentru a diagnostica boala.

  Test e diagnostic

  Screening neonatale e diagnostic

  În Statele Unite testul la nou-nascuti este de rutină. Diagnosticul precoce permite să înceapă imediat un tratament. În test, este examinat într-o probă de sânge, și nivelurile de tripsinogenul imunoreactive, sau IRT, eliberat de pancreas.
  L’IRT de un copil nou-născut pot fi crescute din cauza stresului după naștere, sau o nastere prematura. Deci va fi nevoie de alte teste pentru a stabili cu certitudine diagnosticul:

  – Testul sudorii. O substanță chimică care produce sudoare este aplicat pe o suprafață mică de piele. Nivelul de sare din sudoarea este apoi măsurată.

  – Testarea genetică. Poate rula teste pe ADN-ul pentru a controla l’o eventuală mutație a genei responsabile pentru fibroza chistica.

  testul sudorii se face, în general, în prima lună de viață a copilului. Acest test este util pentru a determina dacă copilul suferă de boala sau dacă este un purtător sănătos. Încercarea trebuie să fie efectuată de către un centru specializat.

  Teste pentru copii și adulți

  teste pentru fibroza chistica sunt recomandate în toate persoanele care nu au fost supuse testului neonatală.
  În caz de inflamație a pancreasului, cronica sinuzita sau polipi nazali sau infertilitate, medicul poate recomanda testul sudorii sau ADN-ul.

  de Îngrijire și tratament

  Nu există nici un leac pentru fibroza chistica. cu toate Acestea, unele tratamente pot ameliora și trata simptomele.

  Este recomandat o intervenție rapidă și agresivă simptome. Gestiona simptomele fibrozei chistice este complicat, dar poti sa te duci la un centru specializat.

  Obiectivele tratamentului sunt:

  • Prevenirea și controlul infecțiilor pulmonare
  • Elimina mucusul din plamani
  • Prevenirea și tratarea blocaj intestinal
  • Asigura o nutritie adecvata
  • Medicamente

  opțiuni includ:

  • Antibiotice pentru a preveni si trata infectiile la plamani
  • Medicamente mucolitici care ajuta la expulza mucus și face să funcționeze mai bine pentru plămâni
  • Bronhodilatatoare pentru a vă ajuta să respire mai bine
  • Enzime pancreatice pentru a absorbi mai bine nutrienții
  • Terapia fizică abdominale

  se Dizolvă mucusul este util să scoateți-l cu mai multă ușurință. L’exerciții fizice la piept ajută desface mucus, și se face de obicei pe unul până la patru ori pe zi. O tehnica este bate pe fata si spate de la piept cu mâinile la cupa.
  De asemenea, fiind dispozitive mecanice, poate ajuta pentru a elimina mucusul din plamani. de exemplu, un sacou, vibrante sau o masca pentru l’oxigen.

  Reabilitare pulmonara

  medicul poate recomanda un antrenament pe termen lung pentru a îmbunătăți bunăstarea fizică. De reabilitare pulmonara se face de obicei pe o baza in ambulatoriu, și include:

  • Exercițiu
  • Consiliere nutrițională
  • Tehnici de respiratie
  • Suport psihologic

  Operațiuni

  – Îndepărtarea de polipi nazali. medicul poate recomanda l’operațiune pentru a elimina polipi și de a îmbunătăți respirație.

  – terapie cu Oxigen. Dacă nivelul de oxigen din sânge este scăzut, acesta poate fi util pentru a respira ocazional, oxigen pur pentru a preveni l’presiune ridicată a sângelui în plămâni .

  – pe sonda nazo-gastrică în stomac. fibroza chistica pot cauza probleme digestive și absorbția de substanțe nutritive. Acesta poate fi recomandabil să se folosească un tub de alimentare, gastrice, în scopul de a facilita hrană în timpul somnului. Acest tub poate fi alunecat în nas pentru a ajunge la stomac, sau implantate chirurgical în’abdomen.

  Articol similar:  → Principalele Beneficii ale L-Carnitina 【5# Nu Știu】

  – o intervenție Chirurgicală intestinală. Poate fi necesară în cazul unui blocaj sau obstrucție intestinală, sau invaginație , când l’intestinului se pliază pe sine.

  – Transplant pulmonar. Dacă suferiți de grave, insuficiențe, pulmonare, infecții rezistente la antibiotice, transplantul poate fi o opțiune viabilă. Pentru a fi transplantate ambii plămâni, iar boala apare în transplant de organe.

  stilul de viață și acasă căi de atac

  puteți face multe lucruri pentru a atenua simptomele fibrozei chistice. Consultați întotdeauna medicul dumneavoastră înainte de a începe orice terapie, o gospodină.

  Monitor l’putere și l’consumul de lichide

  fibroza chistica poate provoca deficiențe nutriționale pentru că substanțele care sunt necesare pentru toate’organismul nu reușește să ajungă la toate’intestinul subtire pentru a fi tratate. Pentru acest motiv, persoanele cu fibroză chistică au nevoie de până la 50% mai multe calorii decat persoanele sanatoase. De asemenea, este important să beți multe lichide, pentru a facilita l’expulzarea de excesul de mucus.

  Multe persoane cu fibroza chistica ar trebui să ia enzime pancreatice pastile după fiecare masă. De asemenea, pot fi specificate:

  • Medicamente Antiacide
  • Suplimente alimentare bogate in calorii
  • Fibre pentru buna funcționare a tractului intestinal
  • Sare suplimentar, mai ales în lunile de vară
  • Imunizări

  în Plus față de obicei vaccinarile din copilarie, persoanele cu fibroza chistica ar trebui să ia de vaccinare împotriva gripei în fiecare an. Boala nu afectează sistemul imunitar, dar mai ales copii pot dezvolta complicatii grave.

  Activitate fizică

  activitatea fizică regulată poate ajuta la eliminarea excesului de mucus în plămâni, și să consolideze inima. În plus, sportul ajută la îmbunătățirea l’stima de sine și l’s starea de spirit. Orice tip de mișcare, mers pe jos, sau cu bicicleta, este de ajutor.

  Oprire al fumo

  Nu fumați în casă, nici în mașină, sau în apropierea copilului. La fumatul pasiv este nociv pentru toată lumea, dar mai ales pentru cei care sufera de fibroza chistica.

  Spălați-vă mâinile des

  se Spală și se spală mâinile membrilor familiei tale, înainte de a mânca, după folosirea toaletei, vine acasă. Este cel mai bun remediu pentru a preveni infecțiile.

  Supporto

  Dacă aveți fibroză chistică, s-ar putea experiență de emoții intense, cum ar fi furia sau teama. Aceste probleme sunt foarte răspândite, mai ales în timpul l’adolescenta. Acesta poate fi util pentru a vorbi deschis despre starea lor, și, de asemenea, pentru a vorbi cu alte persoane afectate de boala.
  Vă puteți alătura un grup de suport pentru părinții copiilor cu cf.
  Copii și adulți de bolnav poate deveni parte dintr-un grup de auto-ajutor și să-și împărtășească emoțiile și experiențele.
  Asistența psihologică este deosebit de important în trecerea copilului în’adolescenței.

  de Prevenire

  Dacă tu sau partenerul tau are fibroza chistica, este recomandabil să se supună unui test înainte de a decide de a avea un copil.
  Testul ar trebui să fie efectuate pe o probă de sânge și de a determina probabilitatea de a concepe un copil sănătos sau bolnav.
  Dacă sunteți deja gravidă și testul prezinta riscul de fibroză chistică în fatului, medicul poate sugera efectuarea unor controale suplimentare în timpul de dezvoltare a copilului.
  Testele ADN nu sunt potrivite pentru toată lumea, prin urmare, este necesar să se consulte un specialist pentru a evalua l’impactul psihologic al acestui tip de test.

  © REPRODUCERE REZERVATE