Anatomia ficatului

ficatul este o glandă anexată la sistemul digestiv care este prezentă la toate vertebratele. Mulți numesc „laboratorul organismului”, deoarece efectuează procese foarte complexe de a purifica sangele, de a sintetiza proteine, și grăsimi de proces, printre altele.

cuvant ficat provine de la cuvântul Latin „ficatum”, care la rândul său este derivat din „ficus”, care este, fig. Această curioasă asociere de cuvinte a apărut pentru că romanii engordaban la gâște cu smochine. Aceasta le-a făcut inflamara ficatul acestor animale, care a devenit mai târziu un deliciu gastronomic.

ficatul este situat în partea din dreapta sus a cavității abdominale. Ea are aspectul unui con de întuneric-maro-roșcat, pentru că este plină de sânge. mai voluminoase corp: ficatul unui adult cantareste 1.400 de grame pentru o femeie și 1.800 de la bărbați. Reprezintă 2% din greutatea corpului.

Localizare hepatică și aspectul general

ficatul este situat sub diafragma, deasupra duoden (intestinul subțire) și în fața stomac. Ocupă hipocondrul dreapta, și o parte din epigastru. Este foarte aproape de inima, dar este separat de acest organ de diafragma.

ficat are două fețe și o margine. Astfel de fete sunt următoarele:

 • cu Fața diafragmatică. Acesta este compus de fata „anterosuperior”, sau situat în partea de sus și din față, și o zonă de „extraperitoneal”, în partea din spate. Aceasta ultima este în afara de peritoneu, care este de a spune, de membrana care acoperă cea mai mare parte de viscere. Această față este împărțită în dreapta și stânga, datorită „ligament celulă”.
 • Fata viscerala. Cuprinde o fața inferioară și o zonă acoperită cu o peritoneu, în partea posterioară. Pe partea asta există trei caneluri dispuse în formă de „H”. Acestea sunt: fosa vezicii biliare, fisura ligamentul rotund și portahepático. Canelurile, la rândul său, permite să izoleze patru lobi: drept, pătrat, stânga, și caudat.
Articol similar:  Parul gras: uleiuri esențiale pentru a elimina de grăsime și de a regla sebum

La marginea de jos a lega fața diafragmatică și fața viscerală. este de Pe baza de ficat este biliare și hilul hepatic. Aceasta ultima este zona de intrare de vena portă și artera hepatică. De asemenea, este punctul de plecare al canalului hepatic.

clasificarea Couinaud

Couinaud a făcut o clasificare în funcție de care ficatul este împărțit în opt părți,. Fiecare dintre ele este independent. Aceste segmente sunt numerotate în funcție de mișcarea acelor de ceas și sunt următoarele:

 • drept, lobul hepatic: există segmente VII și VIII în partea de sus și cea de-a VI și V în partea de jos.
 • lobulului hepatic stâng conține segmentul II (subdiafragmático), IV (foarte medial) și III (mai jos II).
 • lobului caudat este segmentul eu, dar nu este vizibil pe cap

Pentru fiecare segment vine la o ramificare a arterei hepatice. La rândul său, fiecare lasă o ramură a venei hepatice și, de asemenea, veți obține o ramificație de vena portă.

ligamentele ficatului

ficatul este aproape complet acoperit de peritoneul visceral. În același timp, are mai multe conexiuni cu peritoneul parietal prin diverse materiale fibroase întinse, ligamentele:

 • Secera de celule
 • Coronariene
 • Runda ficat
 • Gastrohepático
 • venos Canalului
 • Hepatoduodenal

Toate ligamentele, împreună, constituie un mijloc de fixare. Acest lucru înseamnă că oferă sprijin pentru ficat, care este, să-l păstrați în poziție. De asemenea, îndeplinesc funcția de susținere a corpului pe structuri contigue.

Vasele și nervii ficatului

ficatul primește sânge arterial prin artera hepatică. Acest sânge se duce la parenchimul renal, sau este materialul esențial și funcțională a corpului. La rândul său, sângele venos de la viscerele abdominale trece prin vena portă.

Articol similar:  Test De Sarcină: Fiabilitate |

Între 70% și 75% din non-sânge oxigenat care circula prin ficatului este realizată de portalul. Afluenții săi sunt: vena gastrica dreapta, stânga, pancreatoduodenal partea superioara a spatelui, prepilórica, paraumbilicales și de bilă.

Un bastion al sângele venos este transportat prin venele retroperitoneal. De asemenea, în perioada de gestație, sângele fătului curge prin vena ombilicală din placenta.

sângele arterial și venos amestecat în câteva capilare numit „sinusoide ale ficatului”. După sânge amestecat frunze organul prin venele hepatice, de asemenea, cunoscut sub numele de „suprahepáticas”, ce se golesc în vena cavă inferioară.